You are currently viewing Chlamydia és Salmonella fertőzöttség elleni védekezési lehetőségek

Chlamydia és Salmonella fertőzöttség elleni védekezési lehetőségek

Az INMEVA szuszpenziós injekció, inaktivált vakcina Chlamydia abortus és Salmonella enterica subsp. enterica Abortusovis szerotípus okozta vetélések megelozésére. Terápiás javallat az anyajuhok és jerkék aktív immunizálására, a Chlamydia abortus okozta klinikai tünetek (vetélés, halva születés, korai elhullás, és hipertermia), a Salmonella Abortusovis okozta vetélés, illetve mindkét patogén esetében a fertőzött állatok általi ürítés
csökkentésére.

Jerkéknél alkalmazandó 5 hónapos kortól kezdődően. Adagolás: Alapvakcinázás: Az állatok 2 adag vakcinát kapjanak 3 hetes időközzel. Az első adagot 5 héttel a mesterséges termékenyítés vagy fedeztetés előtt kell beadni, a másodikat pedig az első adag után 3 héttel. Ismétlő vakcinázásra is lehetőség nyílik: egyszeri emlékeztető oltást (2ml) kell beadni 2 héttel minden egyes mesterséges termékenyítés vagy pároztatás előtt, de legkésőbb 1 évvel az alapvakcinázás után.

Igazolták a vakcina ártalmatlanságát a vemhesség és a laktáció ideje alatt és a vakcina hatékonyságát a vemhesség második harmadában. Alkalmazása a vemhesség utolsó hónapjában nem ajánlott. Mellékhatásként a vakcinázás után 1 héttel az injekció helyén megjelenő, tapintható helyi reakció nagyon gyakran megfigyelhető volt. A reakció legtöbb esetben enyhe vagy mérsékelt és 2 héten belül kezelés nélkül megszűnik. Vizsgálatokban nagyon gyakran előfordult a testhőmérséklet legfeljebb 1 ºC-os emelkedése 1 nappal a vakcinázás után. Ez az enyhe hőemelkedés 24 órán belül spontán módon megszűnt.

Ellenjavallatok: nem alkalmazható a hatóanyagokkal, adjuvánsokkal vagy bármely segédanyaggal szembeni túlérzékenység esetén. Nem
áll rendelkezésre információ a vakcina más állatgyógyászati készítménnyel történő egyidejű alkalmazásának hatékonyságára és ártalmatlanságára vonatkozóan. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 0 nap. Különleges óvintézkedések: kizárólag egészséges állatok vakcinázhatók.

A Chlamydia abortus és Salmonella Abortusovis által előidézett visszatérő szaporodási rendellenességekkel küzdő gazdaságokban célszerű magas szintű immunitást fenntartani az állományban.

Vélemény, hozzászólás?