You are currently viewing 100% KECSKETEJBŐL KÉSZÜLT SAJT LEGYEN KECSKESAJT

100% KECSKETEJBŐL KÉSZÜLT SAJT LEGYEN KECSKESAJT

A Szakmaközi Szervezet még 2022-ben kezdeményezte az Agrárminisztériumnál a Magyar Élelmiszerkönyv módosítását a kecsketejet és termékeket előállító tagjaink javaslatára.

Most nagy örömünkre megjelent a módosítási javaslat társadalmi egyeztetésre a Kormány hivatalos oldalán.

A módosítási javaslat elérhető: https://kormany.hu/dokumentumtar/magyar-elelmiszerkonyv-tejtermekekrol-szolo-eloirasanak-modositasa?fbclid=IwY2xjawJEvppleHRuA2FlbQIxMAABHfq8mo0UfZSQXqx8SM_JG593eUx4DM_-f204VX9HEUShR-PrwOzFC832eA_aem_uAI5trrRumdg0GMl_v9rCA

Ennek értelmében:

A jelenlegi szabályozás szerint a különféle tejelő állatoktól származó tejből, illetve tejtermékből (kevert alapanyagból) készített termék esetén az állatfaj neve kizárólag akkor tüntethető fel a termék megnevezésében, ha az egyszerű termékhányad legalább 70%-a a megnevezett állatfaj tejéből származik. A módosítással a szabályozás szigorodik, a kecskesajt esetében az egyszerű termékhányad 70%-ról 100%-ra növekszik.

A szabályozás változtatásának elsődleges célja, hogy a fogyasztói tájékoztatás a megnevezésen keresztül a termék jellegére és összetételére vonatkozóan egyértelmű és egzakt legyen.

Másrészt a „kecskesajt” termékkategória jelölésének szigorítása elősegítheti a hazai termelők versenyképességének növelését a kiskéredző-ágazatban az export termékkel szemben és emelheti az ágazat társadalmi elfogadottságát.

Vélemény, hozzászólás?