You are currently viewing <strong>Hogyan befolyásolhatja Ausztrália az Európai Unió bárány és juhhús piacát 2024-ben?</strong>

Hogyan befolyásolhatja Ausztrália az Európai Unió bárány és juhhús piacát 2024-ben?

Termelés

Az ausztrál juhállomány jelenleg a 2007 óta legmagasabb szinten áll, az MLA (Meat & Livestock Australia) szerint 78,75 millió egyeddel. Ez a tenyészállomány újbóli növekedésének és a 2019-es aszály miatti többéves állománycsökkentést követő jobb selejtezési arányoknak köszönhető.

A rekordméretű juhállományt követően a termelés és a vágási eredmények Ausztráliában 2023-ban egész évben növekedtek. Az ANZ Agribusiness elemzése szerint a bárányok feldolgozása novemberben 9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A jelentések szerint az esőzés növelte a termelők és a feldolgozók bizalmát, akik az El Nino okozta száraz időjárás szezonja miatt aggódtak. Az időjárás nagy szerepet fog játszani mind a termelésben, mind az ausztráliai árakban, ami hatással lehet a belső piacra. Az ausztrál nyár hátralévő részében folytatódó esőzés előnyös lehet a termelők számára, akik a jobb minőségű hasított test elérése érdekében visszatarthatják a bárányokat, ami stabilizálhatja a feldolgozásra szánt bárányok áramlását. Ez némi lendületet adhat az áraknak, különösen az első negyedévben. Az iparági vélemények szerint 2024-ben kevesebb tenyészjuh lesz, ami kevesebb feldolgozandó bárányt eredményezhet, ami csökkentheti a piacra nehezedő nyomást.

Árak

Az ausztráliai bárányhúsárak a közelmúltban egy időszakos csökkenést követően ismét emelkedtek. A közelmúltban az árak 275 forintnak megfelelő értékű ausztrál dollárral emelkedtek 2023 decemberének első hetétől 2024 januárjának második hetéig, és mintegy 3 százalékkal alacsonyabbak, mint az árak 2023-as indulásakor.

Kereskedelem

A nagy kínálat és az alacsonyabb árak kedvezően hatottak az ausztrál exportra 2023-ban. Az eddigi teljes exportvolumen (január-november) 25%-kal nőtt 2022-höz képest, és összesen 5,18 millió tonna juhhús került exportálásra. Ez több mint 100 000 tonnás növekedést jelent, amelynek nagy része a Kínába és a Közel-Keletre irányuló exportból származik.

A Kínába irányuló export mennyisége 44%-kal nőtt 2022 azonos időszakához képest, ami 52 250 tonnás mennyiségi növekedést jelent. A Közel-Keletre irányuló export szintén nőtt, az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló kivitel 48%-kal, összesen közel 30 000 tonnára emelkedett, mivel a havi mennyiségek folyamatosan magasabbak voltak, mint 2022-ben. Hasonló százalékos növekedés volt Szaúd-Arábiában (+64%), Kuvaitban (+110%), Jordániában (+95%) és Ománban (121%), azonban ezek jellemzően a 2022-es alacsonyabb mennyiségekből adódtak. Az Ausztráliából az Egyesült Államokba irányuló exportban eltolódás következett be, a mennyiségek 13%-kal csökkentek az előző évhez képest, összesen 72 000 tonnára, mivel a piaci részesedés 6%-kal 14%-ra csökkent 2023-ra. Ez azt jelezheti, hogy a következő évben olyan célországokba kívánnak exportálni, mint Kína és a Közel-Kelet.

Az ausztrál juhhús hozzáférési lehetősége az európai piacokhoz jelenleg hátrányos helyzetben van Új-Zélanddal szemben, amely 2023. július 1-jétől 125 769 tonna cwe juh- és kecskehúsra vonatkozó éves vámmentes kontingenssel rendelkezik. Ausztrália 5 851 tonna cwe (kombinált juh- és kecskehús) országspecifikus behozatali kvótával rendelkezik az EU-ba. Az Ausztráliából származó, a megállapított kereten kívüli behozatalra 12,8%-os importvámot kell fizetni, amelyhez legfeljebb 3,10 EUR/kg kiegészítő vám járul. Új-Zéland kedvezményes piacra jutása az EU-ban lehetővé tette számára, hogy a fennmaradó piaci részesedés nagy részét megszerezze. Az Új-Zélandról származó juh- és bárányhús behozatal azonban az elmúlt néhány évben jelentősen lecsökkent a földterületek a tejágazatba történő átcsoportosítása, valamint az ázsiai piacok folyamatos bővülése miatt. Bár Új-Zéland az elmúlt években nem használta ki teljes mértékben a kvótáját, 2022-ben a kiosztott mennyiségnek mindössze 47%-át érte el, az EU-ba irányuló juhhúsexport volumene ugyanabban az évben 12-szer nagyobb volt, mint Ausztráliáé. Új-Zéland és az EU 2022. július 1-jén aláírta az Új-Zéland és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodást, amely a hatálybalépéstől számított hét év elteltével 163 769 tonnára növeli az új-zélandi juhhús importkvótát.

Az ausztrál export növekedése közvetve hatással lehet az Európai Unió bárány és juhhús piacára.  A két óceániai ország közötti árkülönbségtől függően növekedhet az Új-Zélandról érkező termékek mennyisége. Ennek oka, hogy Ausztrália és Új-Zéland is versenyez az ugyanabba az országba, például Kínába és a Közel-Keletre irányuló importért. Az alacsonyabb ausztráliai árak lehetővé tették az ezekbe az országokba irányuló export növekedését az új-zélandi termékek rovására. A jövőre nézve a belpiaci kereslet függvényében több új-zélandi termék kereshet piacot az EU és az Egyesült Királyság piacán.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság, Magyar Juhászat és Kecsketenyésztés

Vélemény, hozzászólás?