JUH ÉS KECSKE ÁGAZATI SZAKMAKÖZI SZERVEZET TÁJÉKOZTATÓJA

JUH ÉS KECSKE ÁGAZATI SZAKMAKÖZI SZERVEZET TÁJÉKOZTATÓJA

 

A Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet – melynek tagjai a termelők, kereskedők és feldolgozók -legfőbb célja, a magyar juh és kecske ágazat társadalmi megítélésének javítása, a kiegyensúlyozott piaci környezet kialakítása és fenntartása a jó minőségű árualap előállításához szükséges módszertani és tenyésztési ajánlások közzétételével. E küldetés keretében az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket a Ferragostohoz köthető bárány felvásárlások és szállítások, valamint az augusztusban várható juhhús piaci kilátásokról.


A Ferragosto egy hagyományos olasz ünnep, amelyet minden év augusztus 15-én ünnepelnek. Az ünnepi asztalokat az olasz konyha finomságai gazdagítják. Kiemelkedő étel a bárány, amely a ferragosto egyik hagyományos fogása. Ebben az időszakban keresett a minőségi magyar bárányhús.


Ezúton is felhívjuk a Termelők figyelmét, hogy mint minden értékesítési időszakban, leginkább a zártistállózott tartásban, intenzíven báránytápon hizlalt, egészségügyi követelményeknek megfelelő, merinó és hústípusú juhok keresettek. Elsősorban a 20 és 30 kg közötti kategóriákat részesítik előnyben.Javasoljuk, hogy minél előbb vegyék fel kereskedőjükkel a kapcsolatot és egyeztessenek a későbbi félreértések elkerülése érdekében.


A nagysúlyú bárányok értékesítésének a lehetősége az augusztusi időszakban korlátozottabb, mint máskor, mert a nyugat-európai országokban a szabadságok döntő része ilyenkor esedékes, így az ezt a kategóriát kedvelő muszlim vendégmunkások is hazautaznak. Aki kimondottan erre a piacra kíván bárányokat előállítani, javasoljuk, hogy fokozottan figyeljen az értékesítési lehetőségekre. A kereslet szeptember hónapban térhet vissza a megelőző időszak szintjére.


Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy a jövő évi húsvéti bárány előállításához az üzekedési időszak már egy hete megkezdődött. A korai ünnep miatt figyeljenek, hogy időben használatba vegyék a kosokat,különben ki fognak futni a fő keresleti időszakból, ami a legjobb árakat is jelenti. Ehhez segítségül megosztom Önökkel a termékenyítési időszakokat bemutató ábrát. Bízunk benne, hogy ez segítséget nyújt a helyes termékenyítési időszak megválasztásához.


Egyben előre jelezzük, hogy a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet szeptemberben az ország több pontján is fórumokat fog tartani, ahol a minőségi bárány előállításáról, a fajtahasználatról és a várható piaci kilátásokról is fogunk tájékoztatást adni. Kérem, figyeljék, hogy az Önök környékén hol találkozhatnak velünk.

 

JKÁE közlemény 230731

Termékenyítési program 2024